Nume* 
Societatea 
Tel. 
Web 
Email* 
Mesaj* 
 


Toate drepturile rezervate - www.mediere-arad.ro

Mediere litigii de familie

Litigiile de familie ce pot fi supuse medierii sunt prevazute de legiuitor in mod explicit, prin dispozitii speciale.
Mediere litigii penale

Pe calea medierii penale pot fi solutionate conflictele izvorate din infractiuni pentru care raspunderea penala se inlatura prin retragerea plangerii .


Mediere litigii civile

Avantajele solutionari litigiului civil prin mediere, consta in principal in faptul ca solutia este una rapida, conforma cu vointa partilor, obtinuta cu costuri scazute.
Mediere litigii comerciale

Prin parcurgerea procedurii de mediere se deschide posibilitatea  rezolvarii rapide a conflictului, se deblocheaza rapid resursele


Medierea in litigii de munca

Litigiile de munca pot avea cauze obiective sau subiective, iar rezolvarea acestora cu celeritate pot aduce beneficii tuturor.

Medierea in litigii diverse

Medierea se poate aplica in majoritatea situatii conflictuale, pentru a se rezolva litigii dintre cele mai diverse.

Medierea in malpraxis

Medierea malpraxisului medical, o solutie care scuteste victimele medicilor de umilinte si timp pierdut.


Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.
Medierea in litigii de familie

Medierea în disputele privind custodia minorilor reprezintă o alternativă la procesul în instanţă. În tara noastră, cadrul legal este dat de Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator modificată şi completată prin Legea 370/2009 şi OG nr.13/2010 pentru transpunerea Directivei servicii 2006/123/CE a Parlamentului european şi al Consiliului Uniunii Europene privind serviciile în cadrul pieţei interne.
Divortului părintilor si modul în care acesta afectează minorii implicati
Divorţul reprezintă o criză majoră în sistemul de familie. Acest proces al separării este adeseori asociat cu multipli stresori care influenţează ajustarea post divorţ atât a copiilor, cât şi a părinţilor. Conflictul dintre părinţi creşte riscul apariţiei efectelor psihice şi fizice negative atât la copii, cât şi la adulţi pe parcursul divorţului şi ulterior acestuia (Doolittle & Deutsch, 1999; Johnston, 1994; Johnston & Campbell, 1988). Nivelul ridicat al conflictului dintre părinţi a fost în mod consistent asociat cu apariţia consecinţelor negative pe plan comportamental şi emoţional atât la membrii familiilor intacte, cât şi la cei din familiile divorţate (Fincham, Grych & Osborne, 1994; Grych & Fincham,1990; Grych, Fincham, Jouriles & McDonald, 2000; Borlean & Visu-Petra, 2009, 2010).

Situatia actuală a familiilor care se separă
În acest moment medierea este văzută ca un drept al părtilor si nu o obligatie. Aceasta desi nenumărate studii arată că un proces de mediere, chiar si atunci când nu ajunge la o finalitate din punct de vedere legal, permite reconcilierea mai bună a disensiunilor dintre părtile aflate în conflict decât apelarea la instanta de judecată fără să se fi trecut prin procesul de mediere.

Ipotezele de la care porneste medierea
Medierea familială se bazează pe o serie de ipoteze de bază care ar putea fi rezumate după cum urmează:
Separarea sau divortul nu trebuie sa ducă la pierderea unui părinte de către copii, ci sa păstreze intacte legăturile dintre părinti si copii.
Cuplurile care s-au separat pot găsi ei însisi baza acordului care să reglementeze relatiile lor ulterioare.
Procesele care ajung în fata instantei duc la escaladarea stării de conflict si nu favorizează întelegerea si comunicarea dintre părintii separati / divortati si copiii lor, părintii cu asemenea atitudine pierzând în timp respectul acestora.
Acestea sunt ideile centrale pe care mediatorul trebuie sa la transmită cuplului pentru a-i determina sa accepte ideea si să recurgă efectiv la mediere si, în acest scop, mediatorul trebuie sa întrunească o serie de caracteristici personale şi profesionale, în mare parte datorită faptului că succesul medierii depinde de el, el fiind cel care orientează negocierea.

Incredintarea copiilor minori
De obicei, problema incredintarii copiilor minori se pune odata cu divortul parintilor.
Incredintara copiilor minori poate fi solicitata si atunci cand parintii nu au fost casatoriti, asadar atunci cand copiii au rezultat dintr-o relatie de concubinaj.

Instanta de judecata urmeaza a se pronunta carui dintre parinti urmeaza a-i fi incredintati copiii rezultati din relatia de concubinaj in functie de interesul superior al copiilor, astfel cum este acesta relevat din probele administrate. Criteriile luate in considerare de catre Instanta de judecata in stabilirea interesului superior al copiilor vor fi aceleasi ca si in cazul in care parintii ar fi fost casatoriti. Exista posibilitatea ca Instanta de judecata sa constate faptul ca nu este in interesul copiilor sa fie incredintati niciunuia dintre parinti, astfel incat incredintarea se va dispune catre alte persoane sau institutii specializate.
Odata cu solicitarea de incredintare a copiilor rezultati dintr-o relatie de concubinaj, partile pot formula si alte cereri, precum stabilirea unui program de vizitare in favoarea parintelui caruia nu i-a fost incredintati copiii. De asemenea, indiferent daca partile solicita sau nu o pensie de intretinere, instanta va stabili, din oficiu, cunatumul acestei pensi de platit de catre parintele caruia nu i-au fost incredintati copiii, in favoarea acestora.
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca intelegerea parintilor cu privire la incredintarea copiilor minori nu este obligatorie pentru Instanta, o astfel de intelegere urmand a fi validata doar daca se constata ca respecta interesul superior al minorilor.

Beneficiile medierii pentru copil
Există nenumărate site-uri care explică beneficiile medierii din punct de vedere financiar sau din punctul de vedere al efortului celor două părti implicate. Vom încerca să detailăm aici efectele psihologice ale medierii asupra copiilor si asupra legăturilor acestora cu părintele căruia nu i s-a încredintat custodia.
De facto, medierea si programul de vizitare mai larg pe care aceasta îl implică, implementează încă de pe acum principiile custodiei comune deoarece prin mediere părtile aflate în conflict cu privire la cine să se ocupe de cresterea si îngrijirea copiilor după divort se îndepărtează de pozitia beligerantă si vin spre conlucrare.
În fapt părtile ajung să îsi negocieze un nou contract pentru colaborarea în viitor, cel putin până când copiii ajung la vârsta majoratului. Astfel părtile ajung, atunci când medierea se desfăsoară cu succes să clarifice si, cel mai important, să subscrie fiecare dintre ele, la un plan de îngrijire în care ambii părinti se implică pe o bază regulată
Cele mai importante efecte pentru copii sunt:
Medierea permite părintilor nerezidenti să îsi vadă copiii mult mai des (fiind stimulati si de atitudinea părintelui rezident)
Contactele telefonice dintre părintele nerezident si copil sunt mai frecvente
Părintii nerezidenti sunt mai implicati în aspectele care tin de disciplina copiilor, îngrijirea personală, pregătirea morală, în participarea la petrecerile si evenimentele scolare importante, în activitătile de recreere
Avantajele solutionari litigiului civil prin mediere, consta in principal in faptul ca solutia este una rapida, conforma cu vointa partilor, obtinuta cu costuri scazute si asigura posibilitatea executarii silite a acesteia, fara alte formalitati.
Daca partile ajung la un acord se incheie un acord de mediere si un porces varbal de inchidere a medierii, care va fi prezentat instantei de judecata impreuna de catre parti, urmand a se pronunta o hotarare de expedient, cu caracter executoriu, in care se va mentiona intelegerea partilor, iar la cerere se va restitui taxa de timbru achitata pentru sesizarea instantei de judecata.
In situatia in care litigiul ce se doreste a fi stins pe calea medierii, se afla pe rolul unei instante judecatoresti, partile pot solicta suspendarea judecarii cauzei in vederea medierii conflictului, situatie in care partile se prezinta la mediator, unde vor semna un contract de mediere, dupa care  procesul de mediere poate incepe pe loc sau se va programa  pentru o data ulterioara.